Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Λιποθυμησε η μικρη μου...

Ειχε δυο χρονια να το παθει και ημουν κι εγω απροετοιμαστη. Χοροπηδουσε γεματη χαρα στο ποδηλαταδικο. Περιμεναμε να παραλαβουμε το ποδηλατο του νονου μας. Καποια στιγμη την βλεπω που στραβοπαταει το ποδαρακι της και γουρλωσε τα ματακια απο φοβο, επειδη ηταν πανω σε μια αποτομη κατηφοριτσα (σαν αυτες που οδηγουν σε υπογεια παρκινγκ). Παω κοντα της να την πιασω. Προλαβαινει ακουμπαει τα χερακια της κατω και ισορροπει. Δεν επεσε. Την παιρνω αγκαλια να την καθησυχασω που φοβηθηκε. Βλεπω ενα τραπεζακι εκει διπλα. Παω να την βαλω να καθισει εκει πανω για να την παρηγορησω. Παραλιγο να μου επεφτε. Εκει καταλαβα οτι ειχε λυποθυμησει! Την πηρα στα χερια κι αν ανεβηκα την ανηφοριτσα προσπαθωντας να βγω προς τα εξω να παρει λιγακι αερα. Ειχε πολυ ζεστη κατω που περιμεναμε να παραλαουμε το ποδηλατο. Ειχε μισανοιχτα τα ματακια της και το στοματακι της ηταν μελανιασμενο. Ευτυχως ειχαμε προηγουμενο ιστορικο και γνωριζα οτι θα συνελθει σε λιγα δευτερολεπτα. Κι ετσι εγινε. Συνηλθε και δεν θυμοταν το περιστατικο. Ενιωθε μονο λιγακι κουρασμενη. Επιστρεψαμε σπιτι, διαβασαμε παραμυθακια και κοιμηθηκε.
Την πρωτη φορα που ειχε συμβει δεν ηταν ουτε εναμιση χρονων η μικρη.  Εγινε μετα απο εντονο κλαμα, οταν προσπαθουσε να την ντυσει η πεθερα μου στην αλλαξιερα, μετα απο το βραδινο μπανακι της. Μελανιασαν τα χειλακια της, που τα ειχε διαπλατα ανοιχτα προσπαθωντας να κλαψει με πεισμα (και ξεχνωντας να παρει ανασα!) και λιποθυμησε εκει ξαπλωμενη. Την πηρε αγκαλια η πεθερα μου, της εδωσε λιγα χαστουκακια (απαλα!) και συνηλθε η Ισμηνουλα. Η πεθερα μου τρομαξε, οπως ειναι φυσιολογικο. Νομιζε τα χειροτερα κι αρχισε να φωναζει. Εγω ημουν στη δουλεια. Ο μπαμπας μου και ο πεθερος μου που ηταν στον κατω οροφο, ακουσαν τις φωνες απο την ενδοεπικοινωνια και ανεβηκαν πεντε πεντε τα σκαλια της μεζονετας. Ευτυχως η Ισμηνη ειχε συνελθει και την εβαλαν να ξαπλωσει στο κρεβατακι (χρειαζονται ξεκουραση μετα το συμβαν αυτο τα παιδακια). Οι αντρες κατεβηκαν κι εβαλαν απο ενα ουισκυ να συνελθουν απο το γεγονος :) Εγω το εμαθα το βραδυ οταν επεστρεψα απο τη δουλεια. Η γιαγιαδες ειχαν επικοινωνησει ηδη με τον νουνο μου (που ειναι ο παιδιατρος της μικρης) και τους ειχε καθησυχασει οτι συμβαινει αυτο στα παιδακια νηπιακης ηλικιας και να παρατηρησουμε μονο αν εχει άλλα συμπτωματα. Δεν ειχε ευτυχως. Το επαθε 1-2 φορες ακομη τοτε, πιο ελαφρυα. Γνωριζαμε πλεον, οτι αυτο που συμβαινει ειναι οτι με το εντονο κλαμα, κανει προς τα πισω το κεφαλακι της, κλεινει την αεροφορο οδο και σταματαει να οξυγονωνεται. Ετσι, στις αλλες περιπτωσεις, οταν την βλεπαμε να κλαιει με τρομο, κρατουσαμε το κεφαλακι της να μην παει τερμα πισω και κλεισει η αεοροφορος οδος της. Καναμε και καποιες γενικες εξετασεις αιματος προληπτικα και ολα καλα.
Πρωι πρωι την πηγα και σημερα για εξετασεις αιματος. Να τις δειξω στον παιδιατρο και να μας πει αν χρειαζεται κατι αλλο. Περισσοτερο παιζει ρολο ο τροπος που το παθαινει, με ενημερωσε. Οταν υπαρχει εντονος φοβος, κλαμα και μελανιασμα των χειλιων δεν ειναι κατι ανησυχητικο.  Ειναι μια απλη λιποθυμια επειδη πεφτει αποτομα η πιεση τους απο τον φοβο και δεν οξυγονωνονται απο το εντονο κλαμα.
Ετσι ειπα να το μοιραστω, για να ενημερωθουν κι αλλοι αν τους τυχει. Φυσικα και θα τηλεφωνησετε στον παιδιατρο αν σας τυχει και θα κανετε προληπτικες εξετασεις!!! Αλλά μην πανικοβληθειτε, ειναι κατι που συμβαινει σε πολλα παιδια (και στις καλυτερες οικογενειες ). Και να σημειωσω οτι η Ισμηνη ειναι πολυ θαραλλαιο παιδακι. Σπανια κλαιει αν πεσει, ουτε στα εμβολια κλαιει, ουτε στον ΩΡΛ που της καθαριζε επι ωρα τα αυτακια (οσοι το εχουν κανει, ξερουν ποσο δυσκολο ειναι να καθισει ενα παιδι ησυχο κατα τη διαδικασια), ουτε σημερα το πρωι, ενω εβλεπε την βελονα που της επαιρναν αιμα (άλλα παιδακια λιποθυμουν στη θεα του αιματος κι αυτο συμαβινει συχνα). Χθες ομως τρομαξε απο την κατηφορα που εβλεπε μπροστα της. Αυτο υποθετω την τρομαξε πολυ. Εκεινη δεν θυμαται οτι λιποθυμησε  :)

Εδω ενα αρθρο για οσους θελουν περισσοτερες πληροφοριες

Λιποθυμία. Παιδί με απώλεια αισθήσεων


Εγω περιμενω πως και πως το Σαββατοκυριακο. Αυριο πρωι θα ζητησω απο τον Δ μου να αναλαβει την μικρη και την Φλαππυ και να κοιμαμαι ως τις 10!!! Εχει αρκετα βραδια που δεν κοιμαμαι καλα, επειδη εχει βηχαλακι η μικρη, περιμενω και περιοδο σημερα και νιωθω να ειμαι εξαντλημενη. Θα σας ξαναδω απο Δευτερα. Ενα υπεροχο Σαββατοκυριακο να ευχηθω. Να περνατε υπεροχα. Εμεις εχουμε ενα παιδικο παρτυ και το υπολοιπο Σ-Κ σκοπευω να κααααααααααθομαι.

14 σχόλια:

  1. Περαστικά σας κι εύχομαι πραγματικά να μην είναι κάτι σοβαρό!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, τα έχω ξαναδιαβάσει αυτά.. ευτυχώς που το γνωρίζετε και πράττετε αναλόγως, είναι πάντως τρομακτικό στην αρχή!
    Καλό Σαβ/κο και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βερα μου

      κανουμε καποιες προληπτικες εξετασεις, αλλά ευτυχως ολα δειχνουν οτι ηταν ιδιο περιστατικο με παλιοτερα :)

      Για την πεθερα μου, που αντιμετωπισε το πρωτο συμβαν νομιζω ηταν εφιαλτης! :)

      Καλο Σαββατοκυριακο!!!

      Διαγραφή
  3. Ο τίτλος με τρόμαξε τόσο πολύ!!!
    Διαβάζοντας μετά κατάλαβα...και είδα πως το αντιμετωπίζεις ψύχραιμα όπως θα κανε κάθε μαμά κι όπως πρέπει!
    Κατερινάκι εύχομαι να μη σας ξανατύχει -ειλικρινά-.
    Περαστικά και πολλές ευχές για ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο όπως το ονειρεύεσαι...
    Πολλά φιλιά στο κοριτσάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιω μου, ο τιτλος αυτο το σκοπο ειχε, να τραβηξει περισσοτερους αναγνωστες για να το διαβασουν και να ενημερωθουν :) Αλλες φορες δεν θα σας ξανατρομαξω, χωρις λογο :):):)

      Ευχαριστω για τις ευχες κι ευχομαι ενα ομορφο Σαβατοκυριακο!!

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς όλα καλά με τη μικρή! Καλή ξεκούραση το Σαββ/κο, το χρειάζεσαι!

    Απορία (αν μου επιτρέπεται): Ξεκίνησες τη διαδρομή με τον εαυτό σου, που μας είχες γράψει ότι σκοπεύεις να κάνεις; Αν ναι, καλή αρχή!

    Φιλιά,
    Νατάσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατασσα μου

      το Σ-Κ μου ηταν εξουθενωτικο. Ημουν με 39.6 εως 39.8 ολο το Σαββατο και χθες και σημερα με 38.5. Ευχομαι μεχρι αυριο να μου φυγει εντελως να συνελθω :)

      Τα ραντεβου με την ψυχοθεραπευτρια εννοεις; Ναι τα ξεκινησα :) Εχω κανει 2 ως τωρα. Ευχαριστω για την ευχη σου :)

      καλημερααα

      Διαγραφή
    2. Όταν έλεγα "ξεκούραση" δεν είχα αυτό στο μυαλό μου, αλλά ας είναι...Να περάσει γρήγορα!

      Ναι, αυτό εννοούσα...Χαίρομαι, καλή συνέχεια!

      Νατάσσα

      Διαγραφή
    3. απο ξεκουραση αλλο τιποτα Νατασσα μου :) Καθε μερα και καλυτερα ειμαι, πηγα και στον γιατρο για τον βηχα.... βρογχιτιδα. Αρχισα και αντιβιωση σημερα με εισπνεομενα κι ελπιζω σε 1-2 μερες να ειμαι εντελως καλα.

      καλημερα :)

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ τρόμαξα πολύ από τον τίτλο..κι εύχομαι να μη σας ξανατύχει..μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά όσο ψύχραιμη κι αν είσαι μια αγωνία (και περισσότερες) την περνάς...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρακι μου
      οσο προετοιμασμενος κι αν εισαι, η αληθεια ειναι οτι αναστατωνεσαι :) Τελος καλο, ολα καλα :)

      καλημερααα

      Διαγραφή
  6. ωχ κι εγώ τρόμαξα deedee μου.. αχ το μικρούλιιιι.. το ποδηλατάκι γι αυτήν ήταν; το παραλάβατε;.. όλο ερωτήσεις είμαι ο κουτσομπόλης.. :) :)
    καλά να είστε.. καλή ξεκούραση :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κουλπακι μου

      το ποδηλατο ηταν για τον νονο της. Στην μικρη πηραμε ποδηλατο πριν 2 εβδομαδες. Ζηλεψε ο νονος μας και ηθελε να παρει κι εκεινος :)

      Φιλακια πολλα φιλε μου!!

      Διαγραφή