Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

τρεις κουβεντες παρακατω


"Πως βρισκεις χρονο για τον εαυτο σου;" με ρωτησε η κουμπαρα μου
"Με θρασσος βρε Χρυσα, αλλιως δεν γινεται."

Τα χριστουγεννα ειναι γεματα εικονες. Προσπαθησα να μη χασει τιποτα η μικρη. Και στα ξωτικα στο carrefour, και στον Αγιο Βασιλη και τον Ρουντολφ στο Cosmos και στην Αριστοτελους και στην ΔΕΘ, στον Αστεροκοσμο αυριο. Τρεχοντας τα μεσημερια να παρω δωρα για ολους και να μην τα δει η μικρη. Τα βραδυα μολις την κοιμησω, τυλιγω απο κανενα δωρακι να ειναι ετοιμα ως τα χριστουγεννα. Εχω φαει τον τοπο και δεν βρισκω κιτρινη κολοκυθα για τις βασιλοπιτες που θελω να κανω. Λιστες με ρουχα που θα πρεπει να εχουμε καθαρα για να φυγουμε για 4-5 μερες στις Σερρες. Τα κουλουρακια για τα δωρα στις δασκαλες τελειωσαν κι εγιναν πολυ νοστιμα. Τωρα μενουν λιγα για τις αγαπημενες θειες του αντρα μου. Η δουλεια λιγο πιεστικη και με αγχος.

Στοπ.
Το Σαββατο εχει χριστουγεννιατικο παρτυ για τα παιδια των εργαζομενων στην εταιρεια του αντρα μου. Ο αντρας μου λειπει. Ειχαμε κανονισει με την παρεα μου να κατεβουμε στο κεντρο απο το μεσημερι για φαγητο, να καθισουμε μετα καπου για καφεδακι και να καταλληξουμε καπου για ποτο. Σαν εφηβοι, ναι. Ετσι οπως καναμε παλια.
Μην πεφτεις. Αν το κυνηγησεις λιγο υπαρχει λυση.
Κανονιστηκε. Η μικρη θα παει στο παρτυ για να μην το χασει, αλλά θα παει με τη γιαγια της. Ετσι, μαμα και κορη θα διασκεδαζουμε...χωρια. Ο μπαμπας λειπει μακρυα κι αυτη τη φορα ηταν λιγο ζορικα. Δεν μιλαμε καθολου ζωντανα στο skype, εχουμε 3 ωρες διαφορα και υπαρχουν ωρες που ενας απο τους δυο μας κοιμαται οταν ο αλλος μπορει να μιλησει. Αναστατωση κι ενα σφιξιμο στο στομαχι.
Πεθαναν οι μαμαδες απο δυο γυναικες που συμπαθω πολυ και η πεθερα μιας κολλητης μου φιλης επαθε εγκεφαλικο προχθες. Αρρωστια και γκρινια. Το πρωι η Talisker ειχε βιντεακι απο το κοριτσακι με τα σπιρτα στο facebook. Κλαιω τοσο πολυ μ'αυτο το παραμυθι. Δεν μπορω να το δω με τιποτα. Πλανταζω στο κλαμμα.
Εστιαζω στα ομορφα. Εχω αναγκη να πεταξω απο πανω μου τη μαυριλα, τις τυψεις, την μιρλα. Τα χριστουγεννα πρεπει να συγχωρουμε, να αγαπαμε πιο πολυ, να επενδυουμε στο συναισθημα. Εχω κι εγω στο πισω μερος του μυαλου μου καποιους να συγχωρησω. Δεν ειναι καθολου ευκολο. Και δεν γινεται επειδη ετσι πρεπει. Πρεπει αληθινα να το θελω για να το καταφερω. Θα τα καταφερω.

Οι ωρες γλιστρουν και πεφτουν με θορυβο στους υπογειους υπονομους της πολης μας. Και ξερεις κατι; Νομιζω οτι εδω στη Θεσσαλονικη, εχουμε μια θλιψη παντρεμενη με ερωτα στη σκεψη μας. Κι αν περπατησεις τωρα στα λαδαδικα, εκει που θα σκουπιζουν τα πλακοστρωτα και θα πλενουν τα πεζοδρομια για να υποδεχτουν ζωντανες ψυχες το βραδυ, καποια υπογεια αρωματα δεν θα σάφησουν ποτε να ξεχασεις τον μαγικο χαρακτηρα της. Σαν ενα μονιμο αρωμα απο κανελα με ρουμι και καραμελα. Δικες μου αγαπημενες γευσεις, μυρωδιες, θυμησες.

Πλησιαζουν χριστουγεννα και καθε μερα γεμιζω λιγο οξυγονο παραπανω. Λιγο για σενα, λιγο για μενα, λιγο για οσους δυσκολευονται να αναπνευσουν. Εμειναν πεντε δωρακια ακομη κρεμασμενα στο κλαδι να ανοιξει η Ισμηνη και ως τοτε εχω ακομη τοσα πολλα να κανω. Φανταζεσαι ομως να μην ειχα τιποτα να κανω και να προσπαθουσα να σκεφτω πως να "σκοτωσω" τις ωρες μου λες και μου ειναι "βαρος" η ζωη; Συνεχιζουμε στα ομορφα. Δεν ξεχνω την ασχημια, υπαρχει τοσο πλεονασμα πια, δυσκολο να το αποφυγεις. Με το πινελο στο χερι δινω χρωμα οπου μπορω και δεν ξεχνω να πω ευχαριστω και συγγνωμη.

Πολλα μαζεμμενα σου εγραψα. Και ισως καποια να ειναι δικοι μου συμβολισμοι που δεν γινονται ευκολα κατανοητοι απο ανθρωπους που δεν με ξερουν. Εγω τα 'πα παντως. Γεμισα αλλη μια σελιδα με τις σκεψεις μου. Ξεσκονισα λιγακι τα κελαρια μου και συνεχιζω.
Ποσο αναγκη θα ειχα τωρα κι εναν καφε με την Τζενη. Τρεις κουβεντες παρακατω θα φταναμε, φιλιας γωνια με αποδοχης το καθιερωμενο ραντεβου.

Να περνας ομορφα.

12 σχόλια:

  1. "Mην πέφτεις. Αν το κυνηγήσεις λίγο υπάρχει λύση"....Αυτό κρατάω κι έχω οδηγό για όλα...
    ΄Ολα θα γίνουν και θα τα περάσετε όμορφα...γιατί τα περιμένετε, τα ονειρεύεστε, τα ποθείτε...
    Σου εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!!!
    Πολλά φιλιά..
    **Αννιώ**
    υγ.....Το δεματάκι μου έφτασε ή να ανησυχήσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιω μου

      ολα "λυθηκαν" τελικα. Και η μικρη περασε υπεροχα κι εγω περασα υπεροχα με τους φιλους μου.
      Το δεμα το πηρα οπως σου εγραψα. Η μικρη ερωτευτηκε το μαξιλαρι. Το Σαββατο μ'αυτο κοιμηθηκε :) Πετυχες τα χρωματα της :) Την καρδουλα που εστειλες σε μενα, την κρεμασα διπλα απο το γραφειο μου για γουρι. Νιωθω να εχει μπολικη θετικη ενεργεια κι αγαπη :) Τα μαξιλαρια σου ειναι ακομη ωραιοτερα κι αφρατα απο κοντα.
      Με εκανες να νιωσω μεγαλη συγκινηση. Αυτη η γενναιοδωρια σου ηταν μεγαλο δωρο!! Τυχεροι οι ανθρωποι που σε γνωριζουν!! :)

      Καλες γιορτες Αννιω μου!

      Διαγραφή
  2. Τι τέλειο Σάββατο που σε περιμένει! Έτσι μπράβο! Να χαρείς την κάθε του στιγμή.

    Και τι να πω που τρέχεις και τη μικρή παντού να δει τις γιορτινές εικόνες...και δουλεύεις ταυτόχρονα...και διαλέγεις και δώρα...και ετοιμάζεις και κουλουράκια.Κουράγιο και θέληση και οργάνωση χρειάζονται και γίνονται όλα.Για τα κουλουράκια θα ήθελα τη συνταγή, αν/ όταν είναι εύκολο, πάντα τα κουλουράκια είναι ένα απαραίτητο κέρασμα.Και πάνε και πολύ με τον καφέ.

    Για την απουσία του Δ: μερικές φορές θέλουμε πολύ να μιλήσουμε στον άλλον και απλά δε γίνεται, για πρακτικούς λόγους. Λίγη δύναμη ακόμη και πάμε παρακάτω. Και θα τα πούμε όλα μαζεμένα...
    Γράφεις πάντα τόσο αληθινά, που νιώθω σα να βουτάω στα λόγια σου.
    Τυχεροί είναι οι άνθρωποι που επικοινωνείς μαζί τους.

    Φιλιά πολλά πολλά,
    Νατάσσα Μαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατασσα μου περασα ενα πολυ ομορφο Σαββατοκυριακο. Ολα βολευτηκαν και περασαμε ολοι καλα. Βεβαια τρεχω και δεν φτανω με ψησιματα κι εξοδους, αλλα απο σημερα το βραδυ και μετα θα ξεκουραστω. Φιλεναδα τα μελομακαρονα φετος μου πετυχαν πολυ. Και κανω και για τη μαμα μου και για την πεθερα μουκαι λιγα για την αδερφη μου. Για εμας κρατησαν 5-6, σε ενα μικρο πιατακι, ετσι απλα να φαινονται στολισμενα στο τραπεζι :)
      Εκανα και μια εξαιρετικη κασεροπιτα , 3 ταψια!!! (πεθερα, μαμα, αδερφη). Την εχω ξανακανει και την λατρευουν ολοι. Και ειναι πανευκολη!! Θα σου δωσω συνταγη κι απο αυτη. Κι εκανα και 3 κολοκυθοκεικ :) (ολα απο 3, πεθερα, μαμα, αδερφη). Με μια ποδια ημουν ολη μερα χθες χαχα. Αλλά ξερεις τι μεγαλη χαρα ειναι να δινεις σε οσους αγαπας. Εισαι σαν εμενα σ'αυτο:)
      Οριστε οι συνταγηες

      μπισκοτα με 4 υλικα

      κασεροπιτα σουφλε

      κολοκυθοκεικ


      Σημερα γυριζει ο Δημητρης Νατασσα μου. Ηταν στο Τατζικισταν και η επικοινωνια μας δεν ηταν πολυ καλη μια εβδομαδα τωρα. Υπηρχε και κινδυνος να ματαιωθει η πτηση επειδη εκει χιονιζε καποιες μερες και ειχα μια αγωνια ολο το βραδυ. Ευτυχως εφυγε η πτηση του και μεσημερι θα παω να τον παραλαβω απο το αεροδρομειο!

      Πολλα φιλια και καλες γιορτες φιλεναδα!!!

      Διαγραφή
    2. ξεχασα τη συνταγη για τα απιθανα μελομακαρονα :):)


      απιθανα μελομακαρονα

      Διαγραφή
    3. Κορίτσι μου γλυκό,
      σε ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές! Ανυπομονώ να τις φτιάξω.
      Καλωσορίσματα στον Δημήτρη σου, πάει κι αυτό...

      Καλά Χριστούγεννα, καλή ξεκούραση και καλές βόλτες!
      Φιλιά,
      Νατάσσα Μαν.

      Διαγραφή
    4. Κοιτάζω τις συνταγές και συνειδητοποιώ πόσα πράγματα έφτιαξες και μάλιστα Χ3...
      Γεια στα χέρια σου!

      Η ίδια

      Διαγραφή
    5. Νατασσα μου

      η αληθεια ειναι οτι περασα πολλες ωρες στην κουζινα και χθες ειχαμε επαναλληπτικα για την πρωτοχρονια :) Κι αλλη βασιλοπιτα, κι αλλα μελομακαρονα. Μικρες δοσεις τωρα, μη φανταστεις πολλα πολλα :)
      Η ικανοποιηση που παιρνω οταν αυτο που κανω αρεσει, ειναι αλλο πραγμα :) Και ειδικα οταν ακουω γλυκολογα απο τον Δ :)

      Ελπιζω να περασες οπως ακριβως ειχες αναγκη τα χριστουγεννα σου φιλεναδα και να περασεις ακομη καλυτερα την Πρωτοχρονια!!!

      Εγω θα ξαναμπω μαλλον Παρασκευη στο μπλογκ. Τα λεμε του χρονου λοιπον :)

      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  3. Καλά έκανες και κανόνισες και λίγο χρόνο για σένα..αν δεν το κάνουμε κι αυτό καμιά φορά θα χάσουμε τον εαυτό μας..
    Φαντάζομαι θα γυρίσει κι ο Δ. σε λίγο και θα είστε όλοι μαζί!
    Ας γεμίσουμε με όμορφες γιορτινές εικόνες λοιπόν, μας χρειάζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βερα μου

      συχνα κανονιζω χρονο για τον εαυτο μου.Ευτυχως εχω πολυ βοηθεια και καταφερνω να κρατησω τις ισορροπιες που εχω αναγκη πολλες φορες. Περασα πολυ ομορφα το Σ-Κ με αγαπημενους φιλους και η μικρη καταδιασκεδασε στο παρτυ με τη γιαγια της :)
      Σημερα το μεσημερι γυριζει ο Δ και μου εχει λειψει απιστευτα. Δεν ειχαμε καλη επικοινωνια απο εκει που ηταν και νιωθω σαν να μου λειπει ενα μηνα, αντι για μια εβδομαδα :) :)

      Ευχομαι μαγικες γιορτες και σε σενα Βερα μου!!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και καλά Κατερίνα μου, υγεία να έχετε, αγάπη και ευτυχία.
    Όμορφα Χριστούγεννα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτιστακι μου ομορφο

      χρονια πολλα, χρονια καλα με υγεια και ευδαιμονια!!!!

      Διαγραφή