Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

υμνος στην ατομικη ελευθερια αλλα και στον σεβασμο στις αποφασεις των αλλων

"Ενα Σαββατο , στο συνεδριακο κεντρο των Ευαγγελιστων στο Μπιγκ Σουρ, στην Καλιφορνια, γινεται ενα συνεδριο με τεσσερις σημαντικους εκπροσωπους των θεραπευτικων σχολων που υπαρχουν στις Ηνωμενες Πολιτειες. Ειχαν προσκληθει εκει ο Ροτζερς, ο Σκινερ, ο Γουιτακερ και ο ιδιος ο Περλς.
Λιγο καθυστερημενος, ζητωντας συγνωμη (ως συνηθως) καταφθανει ο Φριτζ(Περλς). 
[....]
Δειχνοντας μεγαλο ενδιαφερον γι'αυτα που ακουει, με τους αγκωνες ακουμπισμενους στο γραφειο μπροστα του, βγαζει ο Φριτζ με αυτοματες κινησεις απο την πανω τσεπη του σακακιου του ενα τσιγαροχαρτο, στριβει ενα τσιγαρο, το αναβει και συνεχιζει να παρακολουθει τον ομιλητη με μεγαλη προσοχη ενω φυσαει μεγαλες τολυπες λευκου καπνου.
Ξαφνικα τον πλησιαζει καποιος απο την κοινοτητα και του ψυθιριζει
«Με συγχωρειτε, δοκτωρ Περλς, εδω ειναι ναος και το καπνισμα δεν επιτρεπεται. Λυπαμαι.»
Ο Φριτζ σβηνει αμεσως το τσιγαρο του σ' ενα φυλλο χαρτι και του λεει:
«Εμενα με συγχωρειτε. Δεν το ηξερα»
Μετα απο λιγα λεπτα, διακριτικα, βγαινει απο την αιθουσα ο Φριτζ και κατευθεινεται προς το χολ.
Ο Ροτζερς τελειωνει την ομιλια του. Πεντακοσιοι γιατροι και ψυχολογοι τον χειροκροτουν. Στο βημα, ο Σκινερ αρχιζει την παρουσιαση του, και ο υπευθυνος της κοινοτητας αντιλαμβανεται οτι ο δοκτωρ Περλς δεν εχει επιστρεψει στην αιθουσα. Βγαινει στον προθαλαμο να τον αναζητησει. Θα πρεπει να εχει πια τελειωσει το τσιγαρο του, αλλα δεν τον βλεπει πουθενα. Παει στις τουαλετες και δεν τον βρισκει. Βγαινει στον δρομο, αλλα ο προσκεκλημενος μοιαζει να εχει εξαφανιστει. Ανησυχος, τηλεφωνει στο σπιτι του δοκτορα να ενημερωσει τους δικους του για το συμβαν.
Στο τηλεφωνο απανταει ο ιδιος ο δοκτωρ Περλς.
«Εμπρος»
Ο υπευθυνος αναγνωριζει την βραχνη φωνη του.
«Δοκτωρ Περλς, τι κανετε εκει;»
«Μα, εδω ειναι το σπιτι μου...» απανταει ο Φριτζ.
«Θα επρεπε ομως να ειστε εδω, στο συνεδριο, οχι στο σπιτι σας» συνεχιζει ο υπευθυνος εκνευρισμενος.
«Συγνωμη, εσεις δεν μου ειπατε οτι εκει δεν επιτρεπεται το καπνισμα;»
«Ναι. και λοιπον;»
«Ξερετε, εγω καπνιζω. Ειμαι χρονια καπνιστης. Τα μερη οπου απαγορευεται το καπνισμα δεν ειναι για μενα.»
«Ενταξει δοκτωρ. Αν ειναι για εσας τοσο σημαντικο θεμα, τοτε ας...»
«Οχι. Δεν ειμαι εγω αυτος που θα παει αντιθετα στην αποφαση της κοινοτητας. Δεν μου φαινεται σωστο.»
«Ουτε ειναι ομως σωστο να μη σας ακουσει ο κοσμος που ηρθε ειδικα για εσας.»
«Σωστα, δε φταιω ομως εγω γι'αυτο. Αυτοι που με καλεσαν, επρεπε να με ενημερωσουν οτι δεν θα μπορουσα να καπνισω, οποτε θα τους ελεγα να μην υπολογιζουν σ' εμενα για το συνεδριο. Τωρα, δεν γινεται τιποτα.»


Αυτο ειναι ενα αποσπασμα απο το βιβλιο του Χορχε Μπουκαι, "Ο δρομος της αυτοεξαρτησης".
Ελπιζω να μη βιαστουν να πανηγυρισουν χαιρεκακα οι καπνιζοντες :) Δεν εστιαζει στο καπνισμα το κειμενο. Αλλα στα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις μας. Στην ελευθερια μας και στον σεβασμο στην ελευθερια του αλλου.
Ισως να διαφωνησω με τον δοκτωρ Περλς μονο στην τελευταια προταση του. Ισως να μην ηταν υποχρεωμενοι οι διοργανωτες να τον ενημερωσουν για την απαγορευση του τσιγαρου. Ισως να ηταν πιο δικαιο, ο ιδιος να ζητησει να ενημερωθει για την πολιτικη του καπνισματος στον χωρο, αφου τον απασχολει τοσο πολυ και να μην το θεωρει δεδομενο αν δεν του το αναφερουν.
Οπως και να εχει, εχουμε παντα το δικαιωμα να απομακρυνομαστε απο ο,τι δεν μας αρεσει χωρις να επιβαλουμε ποτε σε κανεναν τις δικες μας επιλογες.

11 σχόλια:

  1. buongiorno
    με κερνας καφε καθε φορα που σε διαβαζω απο κοντα θα δειξει καποτε
    ωραια τα ειπες αν γινοντας κιολας καλα θα ηταν δεν μας θελουν τους μη καπνιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. love2love μου

    καπνιζα παρα πολλα χρονια και φανατικα. Αν μου ελεγες οτι δεν επιτρεπεται καπου το καπνισμα με επιανε σφιξιμο στο στομαχι απο την στενοχωρια :):):)

    Δεν θεωρω σεβασμο στους μη καπνιζοντες να απαγορευσουν απο παντου το καπνισμα.
    Αλλα ο καπνιστης να επιλεξει να παει σε εναν χωρο για μη καπνιζοντες για να κανει την χαρη στον μη καπνιστη φιλο του, οπως τοσα χρονια συμβαινει το αντιθετο.

    Το θεμα μου ομως ειναι οτι ολοι εχουμε δικαιωματα, αρκει να μην προσπαθουμε να τα επιβαλλουμε. Πληρωνοντας βεβαια το τιμημα των επιλογων μας.
    Ακουστηκε οτι μετα απο το γεγονος αυτο μειωθηκαν πολυ οι προτασεις που δεχοταν ο Φριτζ Περλς για συμμετοχη σε συνεδρια. Ισως να φοβηθηκαν οτι μπορει να τους αφησει ξεκρεμαστους με μια παρομοια αφορμη.
    Την επομενη φορα που η παρεα σου θα επιλεξει να παει σε ενα μαγαζι για καπνιστες, μπορεις να αρνηθεις να πας και να επιστρεψεις σπιτι σου να απολαυσεις τη βραδια σου. Οχι ομως να τους υποχρεωσεις να πατε σε ενα μαγαζι μη καπνιστων.

    Ελπιζω να καταλαβαινεις που θελω να εστιασω. Οχι στο καπνισμα, αλλα στις επιλογες μας!!

    Καλη σου μερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως σε κάθε μαγαζί ρωτάω αν επιτρέπεται το κάπνισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν καπνίζω και με ενοχλεί πολύ ο καπνός στούς κλειστούς χώρους.Θυμάμαι έναν καθηγητή στο Λύκειο που άναβε την πίπα του 5 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι και βρόμαγε όλη η αίθουσα, θυμάμαι το καφενεδάκι των γονιών μου στο χωριό μας όπου σχηματιζόταν νέφος, θυμάμαι οδηγούς να ντουμανιάζουν το σχολικό λεωφορείο που μασ μετέφερε...
    Ελάχιστοι είναι οι καπνιστές που ξέρω ότι δείχνουν ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους.Οι περισσότεροι αδιαφορούν κι όταν βρίσκονται μπροστά στην απαγόρευση επαναστατούν λες και δέχονται τη μεγαλύτερη στέρηση δικαιωμάτων τους. Δεν έχω ποτέ ζητήσει από κανένα να το σβήσει, όταν με ενοχλεί απλά σηκώνομαι και φευγω.
    Αλλά πολύ θέλω να εφαρμοστεί κάποτε αυτός ο έρημος νόμος.Προς το παρόν έχουμε βρει 3- 4 μαγαζιά που είναι επιλογή τους να μην επιτρέπουν το κάπνισμα, άσχετα από το νόμο, και τα προτιμάμε.Αυτοί που τα' χουν ( ο ένας είναι και συγγενής μας) λένε ότι η πελατεία τους αυξήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δειμο μου

    δεν αναφερομαι τοσο στο καπνισμα , οσο στις επιλογες μας :)

    Να εχουμε δικαιωματα και να σεβομαστε των αλλων!

    Καλο απογευματακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικη μου

    το θεωρω λιγακι αδικο να μην μπορουν να απολαυσουν το τσιγαρο τους οι καπνιστες σε χωρους διασκεδασεων.
    Θα προτιμουσα να υπηρχαν πτερυγες μη καπνιστων παντου . Οχι με ενα ταμπελακι αλλα με δυνατο εξαερισμο και απομωνοση απο το χωρο των καπνιστω και οι καπνιστες να επιλεγουν να ακολουθουν τους μη καπνιστες καμια φορα :)
    Αυτο θεωρω πιο δικαιο.

    Αν δω τον οδηγο του σχολικου που θα πηγαινει η μικρη, να καπνιζει μεσα στο λεοφωρειακι, θα το σβησω πανω στο χερι του!!!!!

    καλο απογευματακι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Axxax!Εγω τσιμπάω σε τέτοια θέματα το ξέρεις.
    Κοίτα τώρα ...καλό είναι να μην είμαστε εμπαθείς και φανατικοί με τα θέματα γύρω μας.Η μικρή σου αργότερα μπορεί να επιλέξει να καπνίζει ...τι θα κάνεις θα την κλείσεις σε γυάλα ?αφού το ξέρεις δεν γίνεται.Θα την νουθετήσεις μία-δύο-τρείς?Θα σου πετάξει κανένα "ΑΣΕ ΜΑς ΡΕ ΜΆΝΑ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ΝΙΆΤΑ ΣΟΥ ΚΆΠΝΙΖΕς" Η ΚΑΝΈΝΑ "ΘΑ ΚΆΝΩ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΆΡΩ" ΚΑΙ άντε να βγάλεις άκρη μετά...
    Τες πα θέλω να πω οτι ακόμη και στα παιδιά μας μπορούμε να επέμβουμε μέχρι ενός σημείου κι όσο είναι μικρά και με πολύ ιδιαίτερο τρόπο γιατι εμείς μπορει να λέμε κάτι για το καλό τους αλλά αυτά το τι εισπράτουν είναι αλλουνού παπά βαγγέλιο...τις περισσότερες φορες εισπράτουν καταπίεση και κατάχρηση εξουσίας των γονιών κατα την γνώμη τους.
    Θυμάμαι που ελεγα στον μπαμπά μου χαρακτηριστικά "τι επειδή με ταίζεις νομίζεις οτι μπορείς να μου κάνεις και κουμάντο?"
    Χμ !οπότε...
    Τώρα για την τελευταία πρόταση που υπογραμμίζεις Ντί μου εχω να πω το εξής¨:
    Κατ αρχήν κανείς δεν εχει την φυσική δυνατότητα να επιβληθεί σε κανέναν αν ο άλλος δεν αφήνει χώρο στις έξωθεν επιβολές εντός του.
    Νομίζω οτι αυτός που μπορεί επιβάλλεται βρίσκει το έδαφος να το κάνει.
    Και για να μη μιλάω ετσι εντελώς γενικά γιατι δεν μ αρέσει και πολύ νομίζω οτι δεν υπάρχει καλύτερη κατάσταση απ το ελεύθερο και χαλαρό πανταχόθεν αλισβερίσι.
    Φροντίζω στους χώρους που δεν καπνίζουν να μην πηγαίνω καθόλου.Ουτε καταπιέζω και διαμαρτύρομαι αλλά κι ούτε αφήνω περιθώριο να με καταπιέσουν.Για μένα δεν υπάρχουν .Είναι απλό.Κι επειδη είμαι κι ετοιμη να πληρώνω το μερίδιο μου για τις επιλογές μου η δεν καπνίζω καθόλου όταν δεν θέλω να στερηθώ την παρέα η αν δεν μου κάνει πολύ κλικ η παρέα την αποφεύγω και ντουμανιάζω.Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα εννοώ οχι μόνο για το τσιγάρο.
    Αλλωστε στην ζωή μου το μότο μου το ξέρεις.
    "Τα πράγματα είναι απλά ...το απλό(οχι το απλοικό) όμως είναι δύσκολο"
    Φιλώ σε.



    *κολλάει η σελίδα σου πουλί μου γιατί?τώρα τελευταία μου το κάνει συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλο μου πλασματακι πρεπει να συναντηθουμε με εβαλες σε πηρασμο να μαθω να πλεκω και πρεπει να μου δειξεις αλλα δεν μπορω ολα τα μαλλια και μονο αυτοπ ου μου εδωσες μου αρεσε ποιο ειναι πως το ζητας;τι μπορεις να φτιαξεις με αυτο αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαραωνιτσα μου

    σου εγραψα ενα πελωωωριο σχολιο πρωι πρωι και μετα εξαφανιστηκε!!!!
    Παμε παλι απο την αρχη!

    1. Χαιρομαι πολυ πολυ που εισαι παλι εδω :):)

    2. Εχεις δικιο σε ολα! Στην εφηβεια δεν την γλιτωνω κι εγω την αυστηρη κριτικη της κορης μου. Η εφηβεια υπαρχει για να αμβισβιτει και να απογοητευεται απο την συνειδητοποιηση της πραγματικοτητας :)
    Ευχομαι οταν περασει αυτη τη φαση να φτασει και στο "Ποσο δικιο ειχες ρε μανα" που εχω πει κι εγω πολλες φορες τα τελευταια χρονια.

    Περισσοτερο φοβαμαι να μη μεγαλωσει σε γυαλα η μικρη μου παρα να μην καπνισει ποτε :)
    Και δεν εχω σκοπο και να της κρυψω οτι κι εγω καπνιζα πολυ για πολλα χρονια!

    Το οδηγο του λεοφωρειου ομως (αν αναφερεσαι σε αυτο) θα τον βαλω να το φαει το τσιγαρο :):) Οπως εγω δεν καπνιζα ποτε οταν ερχοταν πελατης στο γραφειο μου, ετσι απαιτω να με σεβονται και να μην καπνιζει κανεις και μου επιβαλει τον καπνο του, σε εναν χωρο που δεν ειναι θεμα επιλογης να βρισκομαι εκει.
    Στο σπιτι σου ντουμανιασε οσο θελεις, οπως εκαμνα κι εγω σπιτι μου. Σε εργασιακους χωρους ομως, ειμαι 1000% υπερ της νομοθεσιας στο θεμα απαγορευσης του καπνισματος!

    Αν τελικα η μικρη μου μαθει το καπνισμα, θα προσπαθησω να της μαθω να σεβεται τον συναθρωπο της. Δηλαδη να προτεινει μονη της σε μια καλη της φιλη που δεν καπνιζει, καποιες φορες να πηγαινουν σε μαγαζια μη καπνιζοντων.
    Δεν ξερω αν καταφερα να περιγραψω ακριβως με το τι εχω στο μυαλο μου οταν λεω να σεβεσαι τον συνανθρωπο σου. Ελπιζω να καταλαβες εσυ, επειδη με ξερεις κιολας :)

    Χαιρομαι που κατεληξες να μιλας γενικα επειδη κι εγω περισσοτερο ηθελα να εστιασω στον τροπο σκεψης και οχι στο καπνισμα.

    Το μοτο σου ειναι πολυ σοφο! Στο εχω ξαναπει στο παρελθον νομιζω :)

    Δεν ξερω γιατι σου κολλαει η σελιδα μου. Δεν αλλαξα κατι κι εμενα μου ανοιγει κανονικα. Ισως ξεκολλησει απο μονη της :) Αν συνεχιστει καιρο πες μου.

    Φιλακιααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. love2love μου

    επειδη το να βρεθουμε ειναι λιγακι δυσκολο να γινει αμεσα, σου γραφω το λινκ απο οπου εμαθα κι εγω να πλεκω.

    http://crochet-mania.blogspot.com/p/index-of-patterns.html

    ειναι πολυ ευκολο. Η Teresa εχει καταπληκτικα βιντεακια που τα δειχνει ολα βημα βημα!!!

    Το νημα που χρησιμοποιησα στο βραχιολακι σου ειναι βαμβακερο 100%(βαμβακερα νηματα, ετσι τα ζητας). Μπορεις να φτιαξεις ο,τι θελεις με αυτο το νημα, απλα δεν ειναι πολυ ζεστο. Συνηθως το προτιμουν για ανοιξιατικες-φθινοπωρινες δημιουργιες.
    Δεν γνωριζω κι εγω απο νηματα. Καλυτερα ρωτησε και καμια αλλη πλεκτρια αν γνωριζεις :)

    Καλημεραααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αααααααααααχ τι με κανεις βρε δεν εχω δικο μου υπολογιστη για να μαθω οποτε δυσκολο ειναι αν δεν εχω καποιον κοντα μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή