Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Θα ψηφισω Ναι

Απο την προηγουμενη εβδομαδα ενιωθα ενα μουδιασμα. Η αληθεια ειναι οτι εχω μηνες να παρακολουθησω ειδησεις ή καποια άλλη ενημερωτικη εκπομπη και γνωριζω σε τιτλους την επικαιροτητα. Κι αυτη, αν της κανει τη χαρη η αφεντια μου να ασχοληθει μαζι της. Λες και ζω αλλου και δεν με αφορουν οι εξελιξεις. Στρουθοκαμηλισμος νομιζω λεγεται ο σνομπισμος μου.
Το Σαββατο πρωι μαθαινω απο τους γονεις μου οτι ο Τσιπρας ζητησε δημοψηφισμα. Τις πρωτες ωρες, εψαξα βιαστικα στο ιντερνετ για το δημοψηφισμα. Εψαξα στο google με διαφορους τροπους αλλα δεν βρηκα κατι ευαναγνωστο να καταλαβαινω τι λεει. Ειμαι και λιγο γκαου. Τα θελω απλα και κατανοητα. Αργοτερα μεσα στην ημερα μιλησα με διαφορους γνωστους και διαβασα λιγα αρθρα στο ιντερνετ. Τα περισσοτερα τα βρηκα σε αναρτησεις φιλων στο facebook.
Υπηρξαν στιγμες που ημουν κοντα στη μεση. Εντελως μπερδεμενη δηλαδη. Οσο περνουσαν οι ωρες, διαβαζα απο δω, ακουγα απο εκει, αρχισα να καταλληγω καπου. Λες να ψηφισω "ναι";
Μεσα σε ενα 48ωρο το αποφασισα. Θα ψηφισω "ναι".

Δεν υπαρχουν καλοι και κακοι. Και οι μεν και οι δε ειναι κακοι. Διαβασα αυτο το αρθρο του Νικου Δημου και μου φανηκε πολυ σαφες. Εμεινα να θυμωνω με τον εαυτο μου που καταφεραμε να φερουμε την Ελλαδα σε αυτη την κατασταση. Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Ασχημη θα ειναι η κατασταση ο,τι και να γινει. Ενα άλλο βιντεακι που μου εδειχνε οτι το capital control ειχε προσχεδιαστει εδω και δυο εβδομαδες με εκανε να νιωσω ακομη πιο αδυναμη. Λυπαμαι τοσο πολυ. Δεν με ενοχλει να ψηφιζει ο καθε ελληνας σκεπτομενος και το συμφερον του. Ολοι οι λαοι ετσι ψηφιζουν κι αυτο ειναι και το υγιες νομιζω. Ειμαστε ομως ενας λαος, που εχει μαθει ως προσωπικο συμφερον να μη θεωρει την προσωπικη του αναπτυξη, αλλα την καταστροφη του γειτονα. Ειμαστε μαθημενοι να βλεπουμε το δεντρο και να χανουμε το δασος.

Αποφασισα ΝΑΙ λοιπον, επειδη το ΟΧΙ δεν το καταλαβαινω.
Δεν ηρθε κανεις, μα κανεις να με ενημερωσει, με οποιο τροπο, τι θα γινει μετα το οχι. Κι επειδη για μενα ειναι συνδεδεμενο το ΝΑΙ με την Ευρωπη και το ΟΧΙ με το εκτος Ευρωπης (δεν θα μας βγαλουν, θα βγουμε μονοι μας), θα πω ΝΑΙ. Για να φυγω απο το πατρικο μου σπιτι, πρεπει να εχω ενα πλανο διαβιωσης συγκεκριμενο!. Δεν θα πω φευγω γιατι βαρεθηκα την καταπιεση των γονιων μου, εχοντας παιδια να ταισω, διχως να εχω σκεφτει τουλαχιστον, πως θα διασφαλισω τις βασικες μας αναγκες. Αν εβαζα την Ισμηνη να διαλεξει αναμεσα σε δυο πραγματα και το ενα το κρατουσα κρυφο, κατα πασα πιθανοτητα, αυτο που θα εκρυβα θα ηταν πιο ωραιο απο το φανερο. Γιατι ειναι παιδακι και χαριεντιζομαστε με τετοιες εκπληξουλες. Οταν καποιος μου ζητα να ψηφισω και απο τη μια μερια μου βαζει καποια απαισια μετρα που δεν θελω να φανταζομαι και απο την άλλη δεν μου λεει τι με περιμενει, εγω, με το μικρο μου μυαλουδακι ειμαι σχεδον βεβαιη οτι κατι πολυ χειροτερο κρυβεται απο πισω για να μη μου το δειχνει καν. Γι'αυτο λοιπον ΝΑΙ. Και φοβαμαι πολυ πολυ ο,τι κι αν βγει τελικα. Και φοβαμαι οτι οι διαμαχες που γινονται τωρα θα συνεχισουν μετα του στυλ "Ειδες;;; Οταν στα ελεγα εγωωωω, εσυ ησουν στον κοσμο σου!" Μπραβο δεν θα ακουσουμε απο κανεναν. Γι'αυτο καλα θα κανουμε να σκεφτουμε πολυ καλα τι θα ψηφισουμε. Να συζητησουμε με ανθρωπους που εκτιμουμε πολιτισμενα και με διαθεση να κατανοησουμε την απεναντι αποψη και μετα να την απορριψουμε ή να την δεχθουμε. Με Αγαπη!! Ολοι θα αντιμετωπισουμε τις συνεπειες, ο,τι κι αν βγει. Εχει αρχισει ηδη η βουτια. Μας εσπρωξαν στα βαθυα; μονοι μας ξανοιχτηκαμε; Το θεμα ειναι οτι ειμαστε εδω και βουλιαζουμε.

Ευχομαι να μπορουσα να φυγω. Κι ας ερμηνευεται ως προδοσια. Θελω να φυγω εδω και 13 χρονια. Και καθε μερα που ξυπναω θελω περισσοτερο.
Κι επειδη αν βγει ΝΑΙ δηλωσε οτι θα φυγει ο Θ. κι αν βγει ΟΧΙ δηλωσε οτι θα φυγει η Ν. τους ζητησα ηδη να μη με ξεχασουν. Οποιος κανει βαλιτσες να με βαλει μεσα :)

4 σχόλια:

  1. ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΖΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΟΛΟΙ ΕΥΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ! ΟΧΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ! ΟΧΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε/Ανώνυμη, αυτά που με τόση αγένεια γράφεις, δεν είναι επιχειρήματα, είναι συνθήματα. Δε θα σε έβλαπτε αν πρόσεχες περισσότερο, όταν εκφράζεσαι - προφανώς, βέβαια, μόνο να εκτονωθείς ήθελες, δε σε ενδιαφέρει ο διάλογος. Γι' αυτό και δεν ασχολούμαι παραπάνω με το σχόλιό σου.
      Dee Dee, το καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι -και ΑΝ- θα ψηφίσω, μου φαίνονται όλα πολύ μπερδεμένα και αμφιβάλλω για το ποιός μου λέει αλήθεια και ποιός ψεύδεται. Μάλλον και οι δύο πλευρές λένε τα ψέματά τους, φοβάμαι. Όπως και να έχει, καλή και ήρεμη συνέχεια εύχομαι. :-)

      Διαγραφή
  2. Ανωνυμε σεβαστη η αποψη σου
    Ενα ομορφο απογευμα να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διονυσια μου

    σε ξερω και ειμαι βεβαιη οτι θα ψηφισεις οντας καλα ενημερωμενη. Ακομη κι αν ειναι η αντιθετη ψηφος απο τη δικια μου. Δεν ειμαι υπερ αυτου του δημοψηφισματος. Αυτου του συγκεκριμενου, οχι γενικα της εννοιας του δημοψηφισματος. Και φοβαμαι πολυ πολυ για ολα.
    Βρισκω αποψεις ακομη και στους υποστηρικτες του Ναι που με βρισκουν αντιθετη. Το ιδιο φυσικα συμβαινει και με τις αποψεις της αντιθετης επιλογης. Διαβαζω διαβαζω διαβαζω, μα εξακολουθω ενστικτωδως να φοβαμαι να επιλεξω εναν δρομο που δεν καταλαβαινω που οδηγει.
    "Σ' αρεσουν αυτα τα μετρα;;!!!" με ρωτανε καποιοι
    Οχι φυσικα. Και σε βεβαιωνω οτι δεν θα μπορεσω να ανταποκριθω οικονομικα στα μετρα αυτα. Δεν μου προτεινει ομως κανεις άλλα μετρα. Οχι εικασιες. Πραγματικη εναλλακτικη προταση με συγκεκριμενα νουμερα. Να ξερω τι θα εχω να υποστω εκει.
    Δεν θελω με την ψηφο μου να τιμωρησω ουτε τον Τσιπρα, ουτε κανεναν. Αν και ειμαι πολυ θυμωμενη που με βαζει να ψηφισω κατι που δεν κατεχω. Αλλο ενα μπακαλιστικο παραδειγμα: Ειναι σαν να διαλεγω αναμεσα σε ηλεκτρολογους εναν, επειδη μου φαινεται πιο ικανος και μετα με βαζει να αλλαξω εγω την λαμπα. Επειδη σπιτι μου ειναι κι εχω δικαιωμα να αλλαζω λαμπες οποτε θελω. Και να πρεπει να νιωθω και περηφανη γι'αυτο. Και την επομενη να αναρωτιεμαι γιατι προσελαβα ηλεκτρολογο.
    Καπως ετσι μπακαλιστικα τα μεταφραζω στο μυαλο μου συχνα. Και, αλοιμονο, τι εχω να ακουσω απο καθε ενθερμο υποστηρικτη του ΟΧΙ γι'αυτο που μολις εγραψα :)
    Ετσι λειτουργω.

    Καλη δυναμη ευχομαι σε ολους μας. Ως "Ναι", οπως φανταζεσαι, με εχει πιασει ενας ψιλοπανικος για το τι επεται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή